Иновациите и новите модели на TRUCK EXPO 2018

Screen Shot 2018 06 07 at 19.09.47България трябва да продължи да отстоява своите интереси по пакет „Мобилност“.

Иван Ушев е мениджър Продажби на Renault Trucks Bulgaria. Работи за Renault Trucks от 2008 г., а от 2013 заема настоящата си позиция. В интервюто по-долу той ще разкаже за иновациите и новите модели тежкотоварни автомобили на TRUCK EXPO 2018.

Г-н Ушев, тежкотоварните превози в България са изправени пред сериозни ограничения, ако бъде приет новия пакет „Мобилност“. Кои са най-големите предизвикателства, с които браншът трябва да се пребори и каква е позицията на ААП?

Тежкотоварният транспорт е от излючителна важност за българската икономика като цяло. Говорим не само за огромен брой превозни средства (над 65000 активни лицензирани автомобила), но и за поне 100 000 водачи на камиони, пряко свързани с дейността. Позицията на ААП относно новия пакет Мобилност напълно се припокрива с позицията на българските превозвачи. Важно е да се отбележи, че това е и позицията на българската държава, министерството на транспорта и други институции. Комисията по транспорт на Европейския парламент не прие всички предлагани промени в правилата за работа на транспортните фирми в Европа, но трябва да се отбележи, че към този момент няма пълна яснота по този въпрос. България трябва да продължава да отстоява своите интереси. На TRUCK EXPO 2018 сте събрали най-доброто в света на тежката автомобилна индустрия пред очите на българската публика и бизнес.

Има ли технологична разработка, която изненадва Вас като професионалист?

На TRUCK EXPO 2018 транспортният бранш ще има възможността да се докосне до последните иновации в производството на тежкотоварни автомобили. Иновации, свързани с подобряване на разхода на гориво, подобряване на комфорта и аеродинамиката. През последните години все повече се говори за алтернативни горива, за изместване на дизеловите двигатели. Камиони, работещи с LPG или CNG са на пазара от години, предимно за работа в градовете и подобряване на комуналните услуги. Но производителите все повече се ориентират към електрически модели, чието серийно производство се очаква в близките години. През 2019 година Renault Trucks ще пусне на пазара електрически товарни автомобили, предназначени за доставки в градски и крайградски райони. Новите модели с нулеви емисии спомагат за подобряване на качеството на въздуха, ограничават изменението на климата и намаляват задръстванията, благодарение на доставките през нощта и безшумните двигатели. На този етап е още рано да се очаква драстично увеличение в продажбите на тези модели в България ( а и не само у нас) по ред причини. Дизеловия двигател ще запази водещото си място в следващите поне 10 години. 

Професионални шофьори с дълъг стаж твърдят, че кабините на новите камиони приличат на космически кораб, в сравнение с тези от миналото. Трябва ли специална подготовка, за да бъдат управлявани?


Подобрената кабина е в резултат на еволюцията в транспорта, в резултат на високите изисквания за комфорт на водачите, както и иновативни решения за подобряване на горивната ефективност. Добре е да се знае, че много от системите за безопастност навлязоха масово първо при камионите, както и последните евро норми за екологичност, в сравнение с леките автомобили. Мога да кажа, че българските водачи са едни от най-добрите в Европа - професионалисти в работата си и високо ценени. Разбира се, не всеки е роден научен, с тази цел производителите на камиони предлагат и специално обучение за икономично каране. Целта е всеки водач да може да използва максимално технологичните нововъведения, да се запознае с предимствата на новите камиони, но и да ги използва рационално.

Тежките камиони реализират най-много превози в България, в сравнение с другите видове транспорт, част от които са по-евтини. Как си обяснявате това преимущество?

В много случаи цената не е най-определяща, голямо значение има и времето и качеството на услугата, както и инвестициите в инфраструктората и нова техника. България винаги е имала традиции в тежкотоварните превози и е страхотно, че успя да се наложи като сериозен играч в един изключително конкурентен международен пазар.

TRUCK EXPO 2018 ще се проведе от 7-ми до 9-ти юни на летище „Лесново“. Последните постижения на тежката автомобилна индустрия ще покажат DAF, FORD TRUCKS, ISUZU, MAN, MERCEDES-BENZ, OTOKAR, RENAULT TRUCKS, SCANIA, VOLVO TRUCKS. За втора поредна година на изложението ще присъства и лекотоварният сегмент с моделите на FORD, ISUZU, MITSUBISHI, PEUGEOT, VOLKSWAGEN, както и производители и търговци на гаражно и сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, горива, автоаксесоари и консумативи, лизингови компании, банки, застрахователи и други. Изложението се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Работното време за посетители е от 10:00 до 18:00 часа на 7 и 8 юни, а в съботния 9-ти юни - от 10:00 до 16:00 ч. За най-малките ще има детски кът с много забавления и игри, а за всички посетители - томбола с награди. 

©2021 TruckEхро. All Rights Reserved! Web agency Kaya Pro Ltd.