Тежката автомобилна индустрия ще покаже постиженията си на TRUCK EXPO 2018

Vladislav AtanasovГ-н Атанасов, представлявате една от големите компании в автомобилния бранш. Засилва ли се темпа на обновяване на автопарка при общините, училищата и индустриалните фирми?

Общините и индустриалните фирми не следват винаги едни и същи тенденции при обновяването на техниката си. При общините тези темпове са в голяма степен зависими от работата на администрациите – държавни и общински – при усвояването на средства по европейските програми. При индустриалните компании, средствата от европейските фондове също играят роля, но също така решения за покупка на нова техника се вземат и по чисто икономически причини. В последните месеци европейската икономика определено е във възход и нашите фирми, особено тези с експортна насоченост, имат увереността да инвестират в нова техника.

Тежките автомобили изпреварват като иновации, технологични улеснения и комфорт за водача оборудването за леките коли. Как ще обясните тази тенденция?

Тежкотоварните автомобили изминават на година средно по 150 000 км. Това е 5-6 пъти повече от пробега на един лек автомобил. В тази връзка, тежкотоварните автомобили са почти постоянно в движение, а водачите им прекарват по-голямата част от времето си в кабините на тези автомобили. MAN Truck&Bus AG влагат много средства и усилия в разработки по няколко основни направления. Едно от тях е на нови системи за сигурност както за водачите на автомобилите, така и за останалите участници в движението. Друго направление е по отношение на свързаността – както относно подпомагане работата на водачите, така и по отношение на управлението на техническото състояние на превозните средства. Естествено едно от основните направления в разработките е по отношение на автономното управление. В тази сфера очаквам голямо развитие в следващите години.

Напредналите индустриални държави в Европа се оттеглят от дизела. Как ще се отрази това на бранша?

Тази тенденция е по-ясно изразена при леките автомобили, отколкото при тежките. Това е така основно както казах и по-рано, заради интензитета на работа на тежкотоварните автомобили и заради разстоянията, които те изминават дневно. Същевременно в нашия бранш вече настъпват промени в определени сегменти. Такива са сегмента на тежкотоварните автомобили за регионална дистрибуция, както и сегмента на градските автобуси. При тях имаме вече модели, движещи се с двигатели, различни от дизеловите. Най-трудно такава промяна ще има при камионите за международен транспорт, но и в този сегмент се влагат много средства за разработки на двигатели на алтернативно гориво , като естествено основната цел е да се намалят отделяните вредни емисии.

Срещате ли подкрепа от държавата за основните проблеми, които ААП си поставя за решаване и по кои работите добре съвместно?

Държавата в лицето и на Парламента и на Министерския съвет застана твърдо зад транспортните ни фирми по отношение на пакет „Мобилност“, който се изготвя в момента на европейско равнище. Това има важно значение за развитието на нашия бранш за следващите години. Друга важна дейност, в която се включиха различни министерства, е изготвянето на новия Закон за движение по пътищата. Това, което нас ни интересува и засяга съществено е регламентирането на сервизната дейност. Има обаче и някои теми, за които през годините ААП не получи достатъчно подкрепа. Една от тези важни теми е изготвянето и публикуването на детайлна статистика за регистрациите на автомобили – леки и товарни – в страната. България е единствената страна в ЕС, която не разполага и не предоставя такива данни. Надявам се по тази тема да получим за в бъдеще повече подкрепа от държавните институции и по-специално от МВР.

С какво ще ни впечатли МАN на тазгодишното TRUCK EXPO 2018?

Както обикновено на това изложение ние показваме актуалните модели на МАН във всички категории. Нашите бизнес партньори и клиенти ще могат да видят както моделите ни за международен транспорт, така и няколко варианта на шасита с различни надстройки. За пръв път ще покажем новия модел на МАН – TGE. Това за нас ще бъде като предпремиера, като само ще дадем заявка за бъдещото ни присъствие в този сегмент само след няколко месеца. По отношение на следпродажбеното ни обслужване ще продължим да акцентираме на качественото обслужване в нашите сервизи, което е гарантирано и със стандартната ни гаранция от 2 години на всички оригинални части на МАН. Друго основно наше предимство, което е особено важно за клиентите ни опериращи извън България, е денонощната асистенция, която осигуряваме при решаване на технически проблеми чрез системата MAN Mobile 24.

TRUCK EXPO 2018 ще се проведе от 7-ми до 9-ти юни на летище „Лесново“. Последните постижения на тежката автомобилна индустрия ще покажат DAF, FORD TRUCKS, ISUZU, MAN, MERCEDES-BENZ, OTOKAR, RENAULT TRUCKS, SCANIA, VOLVO TRUCKS. За втора поредна година на изложението ще присъства и лекотоварният сегмент с моделите на FORD, ISUZU, MITSUBISHI, PEUGEOT, VOLKSWAGEN, както и производители и търговци на гаражно и сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, горива, автоаксесоари и консумативи, лизингови компании, банки, застрахователи и други. Изложението се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП).

-------------

Владислав Атанасов, член на УС на ААП, изпълнителен директор на MVB Truck and Bus Bulgaria - официален вносител на MAN Truck&Bus AG. Вече две десетилетия е в автомобилния бранш. Дипломира се с MBA в Solvay School of Management в Брюксел и след това повече от десет години заема различни мениджърски позиции в Toyota Motor Europe – европейската централа на Toyota. От 2012 г. ръководи представителството на МАН в България, като извежда компанията до пазарен лидер през 2017 година с над 22% пазарен дял.

Интервюто е публикувано ТУК

©2019 TruckEхро. All Rights Reserved! Web agency Kaya Pro Ltd.