Иван Ушев, ААП: Рекордна година на доставки и нови технологии на старта на TRUCK EXPO 2023

Превозът на пътници и товари е флагман за иновациите в транспорта и двигател на икономиката, който широката публика, професионалистите и изложителите следят и очакват да видят с нетърпение. TRUCK EXPO 2023 e вече на старта!

Най-голямото изложение за автомобили с инвестиционно значение у нас ще се проведе от 8-ми до 10-ти юни в Пловдив, на откритите площи на Международния панаир. За първи път форумът ще бъде домакин и на специализирана конференция: Български икономически форум „МОБИЛИТИ 2023“. Организатор на изложението е Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България” (ААП). Входът е свободен след регистрация - вземете своя безплатен пропуск от тук: https://truckexpo.eu/visitors/registration-2.html

Разговаряме с Иван Ушев - член на УС и председател на секция "Товарни автомобили" в ААП. Г-н Ушев е търговски директор на RENAULT TRUCKS, част от ВОЛВО ГРУП БЪЛГАРИЯ и е в компанията от самото създаване, със сериозен принос за налагането на бранда на пазара в България.

Г-н Ушев, предстои най-голямото изложение за товарни автомобили в България – TRUCK EXPO 2023. Какво ще видят посетителите?

От 8 до 10 юни в Международен панаир Пловдив ще се проведе шестото издание на TRUCK EXPO. Ще бъдат представени последните модели на водещите европейски марки тежкотоварни и лекотоварни автомобили, както и производители на ремаркета и полуремаркета. Миналата година в изложението взеха участие над 40 фирми изложители, представихме повече от 15 премиери за страната. Очакваме тази година да подобрим тези показатели и да посрещнем повече от 10 000 посетители. Освен автомобили с двигатели с вътрешно горене, ще бъдат изложени и автомобили на газ, както и изцяло електрически, което е една страхотна възможност за всички посетители да се запознаят с новите технологии. Доста турбулентни са времената за бранша и за икономиките на страните в глобален мащаб. Какви са предизвикателствата пред автомобилната индустрия и как се отразяват те на производството и търговията с товарни превозни средства?

Последните години са изключително динамични. След сериозния спад в продажбите по време на COVID-кризата, сега сме свидетели на увеличено търсене и рекордно производство, поне за последните 10 години. Разбира се, то е силно повлияно от глобалните проблеми във веригата на доставки, високата инфлация, поскъпването на суровините. Изминалата година беше рекордна за България по отношение на новорегистрирани тежкотоварни автомобили, с доставени над 3500 броя. Традиционно около 90% от продажбите в транспортния сектор са свързани с международния транспорт. Българските транспортни компании разполагат с модерен и обновен флот, което им дава възможност да предлагат една изключително конкурентна и висококачествена услуга на Европейските пазари. Говорим за революция в задвижванията и преминаване на транспорта към ниски и нулеви емисии, но за товарните автомобили като че ли развитието върви в много и различни посоки. Електричество, газ, метан, водород… – какви ще са камионите на бъдещето? В момента сме свиделтели на серизни промени в индустрията, по-специално - преминаването от двигатели с вътрешно горене към технологии с нулеви и ниски емисии, породени от промените в климата и околната среда.

На тежкотоварните превозни средства се дължат над 6% от общите емисии на парниковите газове в ЕС. Съгласно Парижкото споразумние , производителите в ЕС се ангажират за намаляване с до 50% на въглеродните емисии до 2030 г. спрямо 2019 г. Целта е до 2040 г. продажбите на тежкотоварните камиони да бъдат със 100% намалени въглеродни емисии. Към днешна дата, за да се постигнат тези изисквания, решението за градска и междуградска дистрибуция е в електрическите автомобили. Предизвикателствата са свързани с пробега, зарядната инфраструктура, времето за зареждане, живота на батерията и повторната й употреба. Когато говорим за транспорт на дълги разстояния – все още няма едно единствено решение. Производителите разработват различни варианти – горивна клетка, хибридни решения…..

Товарните автомобили са „лаборатория“ за ново оборудване и технологии. Кои са най-интересните от тях, които ще представите на изложението в Пловдив? От следващата година влизат в сила изискванията за инсталиране на активни и пасивни системи за подпомагане на водача, както и други системи за безопасност, които са заложени в серийното производство на тежкотоварните превозни средства. Производителите отдавна са насочили вниманието си към технологии и системи в автомобилите, които трябва да изключат „човешката грешка“ при пътно-транспортни произшествия. Иновативните технологии и при товарните автомобили са насочени към все по-голяма сигурност, екологичност и подобрена горивна ефективност и това ще покажем на TRUCK EXPO 2023 в Пловдив.

От ААП често говорите за остарелия автопарк, за пропуските при регистрацията на автомобилите, за контролът над сервизната дейност. Кои са най-наложителните промени, които ще направят функционирането и администрирането на бранша модерно и ефективно?

Вече 30 години Асоциацията обединява индустрията, а тежкотоварната секция е неизменна част от бизнес климата в България. Асоциацията работи заедно с всички заинтересовани страни, в това число държавни институции, Народното събрание и агенции, имащи отношение към мобилността.

България се нуждае спешно от активна и съвременна стратегия, която да изведе страната на пътя на устойчива и чиста мобилност. Посоката е в обновяване на автомобилния парк - новите автомобили са оборудвани с последно поколение системи за активна и пасивна безопасност. Целта е повишаване дела на електрически автомобили, както и дигитализирането на регистрациите.

Надяваме се да намерим и работещо решение за предоставянето на регистрационни табели на новозакупените тежкотоварни превозни средства, без да е необходима физическа инспекция. И тук е важно да отбележим ролята на държавата в изграждането на зарядните станции и електропреносна мрежа, отговаряща на повишеното потребление. Не на последно място - и ролята на държавата като активен участник в процеса на постигане на чиста мобилност. Убеден съм, че с общи усилия ще се справим.

Интервю за "Бюлетин Транспорт" и Kamioni.bg, БТП

 

©2024 TruckEхро. All Rights Reserved! Web agency Kaya Pro Ltd.