Александър Бабанин, ААП: Нови технологии на задвижване и управление на превозните средства на TRUCK EXPO 2021 в Пловдив

Този четвъртък ще отвори врати най-голямото изложение на тежката автомобилна индустрия TRUCK EXPO 2021. Повече от 50 фирми изложители и над 100 бранда ще бъдат представени от 10-ти до 12-ти юни в Пловдив, на откритите площи на територията на Международния панаир. Организатор на събитието е Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Входът е свободен, след регистрация.
Ден преди откриването на TRUCK EXPO 2021 разговаряме г-н Александър Бабанин, член на Управителния съвет на ААП, изпълнителен директор на СИЛВЪР СТАР МОТОРС – представител на МЕРЦЕДЕС-БЕНЦ, СЕТРА и ФУЗО.

Г-н Бабанин, TRUCK EXPO се завръща след една доста необичайна и трудна година за целия свят. Каква беше тази година за бранша?
С две думи, това беше една година на изчакване. Планираните инвестиции бяха отложени или изцяло отменени. Някои играчи напуснаха сцената, други драстично намалиха своите обеми. Останалите трябваше да се справят с намалени месечни пробези, дълги времена на чакане по граници, карантини на шофьори и т.н. Единици бяха тези, които продължиха да осъществяват инвестиционните си планове и да постигат ръстове.

Наблюдава се раздвижване на пазара на нови товарни автомобили в Европа и в България също. Готови ли са производителите да отговорят на големия брой заявки от транспортните компании?
Скокът в търсенето беше очакван, но никой не е вярвал, че ще бъде толкова рязък. Ако през миналата година в България се регистрираха средно по 166 нови камиона на месец, а имахме и доста месеци с по 70 – 80 бр., то през първите 5 месеца от 2021 средно се регистрират по 250 нови камиона на месец, т.е. имаме един ръст от 50%. Логично беше производителите да не могат веднага да поемат пазарното търсене.
От една страна трудностите са свързани с ограниченията, наложени от самите производители в съответствие с прилагането на здравните мерки, въведени от ЕС. Намалено работно време, разделени потоци на движение в заводите, протокол на хранене, проветряване, дезинфекция и т.н. Всичко това доведе до едно ограничаване на максималните капацитети на фабриките.
Като добавите към това и световния недостиг на важни суровини - различните видове метали от които се изработват полупроводници, чипове, сензори, специални стомани и т.н. И всичко това умножено по броя на всички поддоставчици по веригите се получава една наистина сложна задача за решаване. Въпреки това смятам, че нещата към Q4 2021 ще се нормализират и предишните производствени капацитети ще бъдат достигнати.

Пандемията постави допълнителни изисквания пред автомобилите за превоз на пътници и товари. Как отговаря индустрията на новите предизвикателства?
Сигурността на пасажерите винаги е била на преден план и съвсем резонно при автобусите вече се предлагат антибактериални филтри, които абсорбират аерозолите, пренасящи вирусите и бактериите.
Увеличи се и съотношението на подавания свеж въздух в салона, за сметка на рециркулацията на вътрешния въздух.
При градските и междуградските автобуси се предлагат плътни прегради, отделящи водачите от пътническия салон.

Какви технологични разработки и иновации ще видим на TRUCK EXPO 2021 от гледна точка на екологията и безопасността на движение и товарите?
Акцентът е върху новите технологии на задвижване и управление на превозните средства. За съжаление все още няма да можем да покажем електрически камион, но затова пък ще имаме електрически ванове и то едновременно със световната им премиера.
Ще има и камиони на природен газ, както и най-икономичните и екологични варианти на все още традиционното дизелово задвижване.
По отношение на системите за управление ще бъдат представени различни телематични системи за управление на автопарка. Това са системи, които помагат на собствениците на транспорти фирми да контролират и управляват флотилиите си по най-оптималния начин, спомагайки за намаляване на разходите и времето за транспорт.
Най-иновативните от тях могат да оценяват стила на шофиране на водача и по този начин да го обучават да става все по-добър. Друга функционалност на тези системи е превантивната теледиагностика, която предупреждава за технически проблем още преди той да е настъпил.
Продължават да се усъвършенстват и т.нар. активни автопилоти, които освен с топографията на трасето, вече се съобразяват с ограниченията на скоростта, предстоящи кръстовища, кръгови движения и по този начин да управляват ефективно превключването на предавките и скоростта на движение.
Системите за сигурност при товарните автомобили отдавна изпреварват както системите при леките автомобили, така и законодателството на ЕС. Нашите гости могат да видят система за аварийно спиране, която освен движещи се и неподвижни превозни средства вече разпознава и движещи се пешеходци. Това означава, че ако камионът се движи със скорост до 60 км/ч (т.е. една типична ситуация в градски условия) и внезапно пред него тръгне да пресича пешеходец, системата ще се задейства автоматично и камионът ще спре напълно преди да се стигне до сблъсък. Вече се предлагат опционално и системи, които пазят велосипедистите и пешеходците при извършване на десен завой и то по дължината на цялата композиция – влекач с полуремарке - (16,5 м).
От няколко години се предлага опционално и система за полуавтономно шофиране от втора степен, която може да поеме надлъжното и напречното управление на камиона. Т.е. вече не е необходимо водачът да държи волана – той се движи сам. Естествено широкото приложение на тази система все още е ограничено от законовите пречки. С две думи изкуственият интелект като технология отдавна е налице при товарните автомобили, но предстоят да се изчистят законовите регулации по тези теми.
Ще могат да се видят и най-модерните интериорни решения, насочени към комфорта на водачите, които освен че работят, и живеят в кабините. Като започнем от мултимедийните инфотейнмънт системи с тъчскрийн дисплеи, които заменят традиционното инструментално табло, и стигнем до камери за обратно виждане, които заменят страничните огледала за обратно виждане.

Каква е прогнозата Ви за развитието на сектора в следващите няколко години?
За 2021 година очаквам ръст при регистрациите на нови товарните автомобили от около 60% спрямо 2020 г., т.е. ще бъдат достигнати предкризисните нива. Ако приемем, че повече няма да има локдауни и пандемията бъде овладяна, пазарът ще продължи нормалното си развитие, което никога до сега не е успявало да надскочи границата от 3500 нови камиона. За да се случи това обаче трябва да се реши един от дългогодишните проблеми на бранша, а именно липсата на квалифицирани шофьори.

Публикувано в: Auto Motor und Sport

©2024 TruckEхро. All Rights Reserved! Web agency Kaya Pro Ltd.