Георги Загоров, ААП: 20% ръст при продажбите на товарни автомобили от началото на годината

Георги ЗагоровПредстои международното изложениеTRUCK EXPO 2019– най-голямото събитие в сектора на тежката автомобилна индустрия.От 6-ти до 8-ми юни на Летище „Лесново“ всички водещи автомобилни производители ще покажат най-новите си модели, технологии и оборудване за тежки и лекотоварни автомобили, автобуси и специализиранипревозни средства.Организатор на изложението е Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България(ААП). Дни преди откриването разговаряме с Георги Загоров -председател на „Товарна Секция“ и член на Управителния съветна асоциацията.

Г-н Загоров, какво е новото в предстоящотоTRUCKEXPO2019?

На най-голямото изложение за тежкотоварни автомобили у нас ще видим последните модели на DAF, FORD TRUCKS, ISUZU, IVECO, MAN, MERCEDES-BENZ, OTOKAR, RENAULT TRUCKS, SCANIA, VOLVO TRUCKS, YUTONG и др. По традиция в изложението ще участват и водещи марки лекотоварни автомобили, производителите на ремаркета и полуремаркета, хидравлични системи за товарни автомобили, оборудване и екипировка, както и фирми за сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, аксесоари и консумативи, финансови инструменти и услуги, вериги бензиностанции, застрахователни компании.

Освен традиционния тестдрайв, премиера на изложението ще направи и TRUCK TUNING SHOW - съпътстващо събитие, на което водещи марки ще покажат  уникални тунинговани влекачи.

Напреднахте ли в работата с държавата, за да получи сектора на тежкотоварните превози подкрепа за подмяна на автомобилнияпарк?

Напоследък, диалогъте по-активен с представители на държавата, но за съжалениеоставаме само в сферата на разговорите. Нищо не се прави,за да се стимулира подмяната на автомобилния парк.Дори мога да кажа, че се случва обратното. Например въведената през миналата година продуктова такса оскъпява допълнително тежкотоварните автомобили.

Какъв ръст очаквате в продажбите за тази година, в условията на „опасност“ за българските превозвачи по европейските пътища?

Статистиката показва, че в първите четири месеца на годината има ръст на пазара спрямо същия период на 2018г. с 20%. Надявам се, тази тенденция да се запази, но мисля че пазарът ще се забави и ще влезе в нивата на миналата година. Радващ е факта, че се продават повече автомобили за вътрешен транспорт.

Очаквате ли затруднения и спад на пробега при тежките камиони, заради въвеждането на ТОЛ такси в България?

Сигурно е,че цената на транспортната услуга и от тук и цената на стоките към крайните потребители ще се увеличат.Първоначалноще има затруднения, но считам,че пробегът няма да е толкова зависим от това, тъй като трудно може да се намери алтернатива с друг вид транспорт.

Каквоще покажеDAFна Летище „Лесново“ тази година?

Нашиятщанд ще бъде с 6 експоната. Пет от тях са нови демонстрационни автомобили с различни конфигурации на осите и различни приложения. Освен флагманския влекачFTXF530SSC,ще представим четириосен самосвал FAD CF 480,  три-осен камион с фургонна надстройка FAN CF 340,  BDF с термо-изолиран контейнерFAR  XF 450 идву-осен камион FA LF 290 за регионална дистрибуция.

Шестия експонат ще е употребяван влекачFirstChoiceс международна заводска гаранция. Посетителите на нашия щанд ще могат даразгледати да тестват всички експонати, за да се запознаят с ефективността и комфорта,които предлагатвсичкиDAFавтомобили.

Входът заTRUCK EXPO 2019е свободен. Необходима е предварителна регистрация:https://truckexpo.eu/visitors/registration.html

------------------

Георги Загоровепредседател на „Товарна Секция“ и член на Управителния съвет наАсоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. Управител е на ТУРБОТРАКС БЪЛГАРИЯ ООД, представител наDAF. Роден епрез 1970 г. Има икономическо образование и специализация по бизнес администрация в Белгия. Започва кариерата си като търговец на камиони с маркатаDAF.По-късно става търговски директор,а преди 3 години и управител на официалния представител на марката. Понастоящем е управител и на ТУРБОС ХЮТ БЪЛГАРИЯ ООД и ТУРБОС ХЮТ РЕНТ ООД. Член е на УС на бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“.Женен,с 2 деца.

Интервюто е публикувано тук

©2021 TruckEхро. All Rights Reserved! Web agency Kaya Pro Ltd.